Jag är svensktalande guide i Kraków. Jag sysslar med stadsguidningar. Jag bjuder på resa till Kraków.
  deutsche VersionKraków är Polens värdigaste och vackraste staden bland polska städer. Kraków var lång tid Polens huvudstad. Kraków har alltid varit ett viktigt kulturellt och vetenskapligt centrum. Den har sin gammal, intressant historia, många sevärdheter, fantastiska, hemlighetsfulla restauranger, klubbar, gallerier.

Wawelhöjden - wzgórze Wawelskie


I den gamla staden Kraków kan man beundra de vackra och enastående kulturminnesmärken. Till de viktigaste obiekt tillhör Wawelkullen med kungliga slottet och domkyrkan, stora torget med mariakyrkan, klädeshallen och rådhustornet, vackra kyrkor i gamla stan, Jagiellonska Universitetet – ett av de äldsta i Europa. I Kraków känner man den enastående stämningen.


Wawelhöjden är kalkklippa som reser sig vid Wisłafloden. Här befinner sig det kungliga slottet och domkyrkan. Båda obiekt kan man besöka. Wawelslottet var polska kungarnas säte, byggdes på 1500 hundra talet. Slottet fungerar nu som ett museum med konstsamlingar. Domkyrkan hade två viktiga funktioner. I kyrkan kröntes och begravdes polska kungarna. I domkyrkan finns också gravar till polska nationalhjältar.

    Wawelhöjden - wzgórze Wawelskie

Gamla stan – den centrala punkten i gamla stan är stora torget med många, gamla obiekt. I mitten finns klädeshallen som var en viktig handelsbyggnad på 1500 talet. Marienkyrkan – en gotisk byggnad som uppstod på 1200 talet. I kyrkan kan man beundra det vackra och kända huvudaltaret som skaffades av Wit Stwosz från Nürnberg på 1400 talet. Rådhustornet som tillhörde rådhuset, byggdes på 1300 talet.

Kungavägen – börjar vid den gamla huvudporten, leder genom stora torget, gatorna i gamla stan till Wawelslottet där de polska kungarna bodde.Jagiellonska Universitetet – ett av de äldsta i Europa, grundades 1364 av en polsk kung Kazimierz Wielki . I gamla stan finns det äldsta huset som tillhör universitetet – Collegium Maius. Nuförtiden studerar på det gamla universitetet 45 tusen studenter.


Det judiska kvarteret – stadsdelen Kazimierz var tidigare en självständig judisk stad. De judiska synagoger står fortfarande och man kan besöka dem. I Kazimierz finns många judiska restauranger som serverar judisk mat.
  


"Schindlers Liste" – i Kraków inspelades många scener för filmen. Fabriken som köptes av Oskar Schindler under andra världskriget står fortfarande. I sin fabrik anstälde Schindler judar. Han räddade 1200 judar.
I närheten av hans fabrik fanns det getto, där också några scener för filmen inspelades. Nuförtiden kan man se i dåtida getto först och främst så kallade "Umschlagplatz". På den platsen står nu 77 stolar som har symbolisk betydelse. Stolarna symboliserar judarna som dödades under andra världskriget i getto. Getto blev omgiven av en mur som var tre meter hög. Ett fragment av muren bevarades.
   
I Kraków fanns det koncentrationslägret med namnet Płaszów. Det finns inte längre några spår av det men för filmens skull rekonstruerades några byggnader och baracker.[Stadsguidningen genom gamla stan]   [ Wawelhöjden]   [ Gamla stan]   [ Jagiellonska Universitetet]
[ Promenad i det judiska kvarteret]   [ "Schindlers Liste"]   [ Utflykter i närheten]   [ Saltgruvan i Wieliczka]
[ Pieskowa Skała och Ojcowski Park Narodowy]
[ Koncentrationslägret Auschwitz – Birkenau]   [ Zakopane]   [ Restauranger]   [ Storhandla i Kraków]

Copyright © 2007 - Guide i Krakow. Designed by Igor13 - All rights reserved.